Сгради

Решения на практически въпроси. Обмяна на опит и "know how".
dangeon
Мнения: 81
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 10:25 pm

Мнение от dangeon »

А и друго. Значи не може една сграда да бъде отразена ако е незаконна (явно в противоречие с Наредба 3), но пък ако имаш късмета да обявят изработване на кадастрална карта ще бъде отразена и още как. :)

kgmgeo
Мнения: 44
Регистриран на: Пет Дек 28, 2007 3:11 pm

Мнение от kgmgeo »

E това имах предвид, като написах, че има разминаване (приплъзване) между ЗКИР и ЗУТ и по тоя въпрос, и от там различни тълкувания. А стинге ли се до там да се тълкува, работата е втасала. :lol: Имах случай, при който, за цяла кадастрална карта възникна точно този въпрос. Общинарите твърдяха, че незаконните не се дават, агентите цитираха ЗКИР и казваха обратното. Действително в кадастралната карта не е проблем да има такива сгради, просто в базата данни се пише примерно -"Незаконна" и толкоз. Това също е информация. Не по същият начин обаче стоят нещата с общинарите. :wink: При тЕх, сградите са само картинка (нямат нито номера, нито "база данни) 8) така че с общинарите трябва малко по иначе. Те са друг чишит "хора". :lol: Предполагам че затова ГеоРТ те попита какво точно ще правиш, щото явно става въпрос за различни практики. Докато има кадастрални планове и кадастрални карти (а и УПИ-та също), респективно - общини, служби по кадастъра, Дирекции, ГИС-ове, Ведомствени кадастри, Подземлени комисии, потдържащи фирми и незнамси още какво.... (да не псувам) ще е така. Па после ще видим. Който победи. :lol:

kgmgeo
Мнения: 44
Регистриран на: Пет Дек 28, 2007 3:11 pm

Мнение от kgmgeo »

То твоя въпрос явно беше по-скоро риторичен май! 8)

dangeon
Мнения: 81
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 10:25 pm

Мнение от dangeon »

Не знам дали е бил риторичен. Този въпрос ме тормози отдавна.
Според мен трябва да има закони и те да се изпълняват. В ЗКИР и наредба 3 е писано по този въпрос. Други текстове освен цитираното писмо от GeoRT за обратната теза не съм виждал. Затова и ви попитах.
Като си помисли човек, и в заявлението за Софийски кадастър има отделна точка за нанасяне на сграда и отделна за удостоверения.
Аз имах такъв случай в пловдивско с кадастрална карта, едни цигани си бяха строили където си искат из земеделски земи, които даже не са техни. И от Агенцията казаха, сградите да си останат в картата. От община "Марица" не възразиха. Та да не би из действащите кадастрални планове да няма незаконни сгради? Повечето са такива.
Мисля си друго. Да речем че незаконните сгради се отразяват, но в общината май задължително трябва да има служител по незаконното строителство и той трябва да постанови премахването им. Само че те не ходят по дворовете на хората, действат само по жалби. Някой обаче ако им цъфне с незаконна сграда трябва да се задействат. А така си траят.
Не знам, поправете ме ако греша в логиката.

kgmgeo
Мнения: 44
Регистриран на: Пет Дек 28, 2007 3:11 pm

Мнение от kgmgeo »

Виж сега, за съжаление в общините думата кадастър и закон за кадастъра са абсолютно мръсна дума. Там важи само ЗУТ-ът и УПИ-то. ЗУТ-ът пък е мрасна дума в Агенцията и те така. Докато ги има и двете явно ще е така. На мен даже ми се смяха в една община, като им казах веднъж за нещо, че според наредбата е еди как си! :lol: Както би казал Гацо-Бацов, чиновника и кога да го биеш се е късно :lol:

dangeon
Мнения: 81
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 10:25 pm

Мнение от dangeon »

Е хубаво де, ама какво като важи ЗУТ-ът и УПИ-то? Хич и не съм казвал, че ЗУТ не трябва да важи. Лично аз не намирам противоречие межди ЗУТ и ЗКИР.

Публикувай отговор