Интерполиране на хоризонтали и определяне на обем със Сивил

на геодезическа тематика.
GeoRT
administrator
Мнения: 600
Регистриран на: Сря Сеп 12, 2007 7:52 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от GeoRT »

Виж, колега.
Безсмислено е да си изясняваме отношенията един към друг, най-малкото нямам време да го правя и определено не мисля че ще успееш да промениш моето.
Ето, появяват се хора, които имат желание да сдъвкват за теб не особено твърдия залък на обемите... пардон, да подгряват топлата вода!
Слушай тях, мен ме остави.

logic
Мнения: 78
Регистриран на: Пет Апр 17, 2009 12:34 pm

Мнение от logic »

Виж, колега.
Безсмислено е да си изясняваме отношенията един към друг, най-малкото нямам време да го правя и определено не мисля че ще успееш да промениш моето.


Виж, колега.
Аз, за разлика от теб, нямам и не мога да имам лошо отношение към някого, когото не познавам добре. В този смисъл - нямам никакво лошо отношение към теб; защото от обидите ти към мен, не искам да правя прибързани изводи дали си лош човек. Може и да си добър, пък; поне се надявам да е така.

Въпреки че лошото ти отношение към мен е факт, аз не мога да приема и друг факт: Без да ме познаваш добре, правиш си прибързани изводи. И отгоре на всичко, ги разпространяваш по перфектен начин, раздавайки във форума присъди кой е мързелив и кой невежлив. Което пък, не ти прави чест, ако и да си добър човек.

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Както набързо раздадохте правосъдие на длъж и на шир, logic, дано да има смелост някой да се включи въоще с някакви обяснения. Но пък Biliana може да се вдъхнови от очакванията Ви и да обере лаврите като публикува "простичко" ръководство. Знае ли човек.

stoianeca
Мнения: 150
Регистриран на: Пет Фев 27, 2009 12:14 am
Обратна връзка:

Мнение от stoianeca »

За мене си открих отговора... И отговора не се крие в хоризонталите, и обемите, и Сивилите... А в Държава, законност, кадърност, некомпетентност, продажност, размазано-действащи/"бездействащи" гилдии и най-вече безотговорност... Нещо не е ясно ли? Ще стане...

logic
Мнения: 78
Регистриран на: Пет Апр 17, 2009 12:34 pm

Мнение от logic »

Rum Tum Tugger написа:Както набързо раздадохте правосъдие на длъж и на шир, logic, ....
Каквото повикало - това се обадило.

А що ли откривам някакъв укор в думите Ви? А аз ли пръв започнах да раздавам определения??
А укор от Вас към админа ще проличи ли? ... Не пролича-а-а.

Жив и здрав бъдете! :)

logic
Мнения: 78
Регистриран на: Пет Апр 17, 2009 12:34 pm

Мнение от logic »

stoianeca написа:... некомпетентност, продажност, размазано-"бездействащи" гилдии и най-вече безотговорност... Нещо не е ясно ли? Ще стане...
stoianeca написа:Камарите и гилдиите са толкова виртуални, колкото и думата "Държава".

Продажната част от камарата и от гилдията не са никак виртуални, а баш реални. И не спят. Яко се опитват да лапат (Пуста лакомия!). И ще успеят; което, уви, е вън от всякакво съмнение.

А ние една елементарна гурултия ( http://www.bgpetition.com/) не можем да вдигнем, за да се защитим. :oops: :cry:

Rum Tum Tugger
Мнения: 161
Регистриран на: Вто Юни 09, 2009 4:34 pm

Мнение от Rum Tum Tugger »

Укорите към админа съм ги давал вече logic. :) Няма да ги намерите и те са изтрити.
Не е отговорът в държава и гилдии stoianeca, не е. В нас е отговора и никъде другаде, както правилно отбелязва и logic. И то не е само в професионален план. Та нали ги виждам съседите ми. Всичките са готови да живеят заринати в боклуци и змиярници ама няма да си помръднат пръстчето дори да направят нещо за общото. Ама че това е и за тяхно добро, никой не се и сеща да помисли. Ако ги попиташ защо ще обвиняват държавата, общината и кого ли още не. И то дори веднага след като са си метнали опаковката от вафлата или дори торбичката с боклука от терасата си, та право в градинката до блока. Съжалявам, не е виновна държавата.

djaba
Мнения: 45
Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 8:38 am

Мнение от djaba »

.
Последно промяна от djaba на Пон Ное 09, 2020 11:09 am, променено общо 1 път.

Icer
Мнения: 53
Регистриран на: Сря Ное 26, 2008 6:21 pm

Мнение от Icer »

От доста време не бях обръщал внимание на форума и изглежда съм изпуснал - много забавни теми сте си сътворили, но понеже другите ги намерих за изчерпани до известна степен, а тази не е приключена, или може би на мен ми изглежда така, реших да се включа малко в нея и да изложа ограничените си знания по конкретния казус.

В обши линий Цивила сам си интерполира хоризонталите (когато имаме създадена повърхнина (не мисля, че някой ще тръгне да интерполира точките, след това да навързва кръглите интервали с полилиния, след което да й задава височина и да я добавя към повърхнина, инъче и това е вариант (безсмислен))) , необходимо е единствено да се зададат техните интервали, което става в свойствата на повърхнината (major & minor intervals, предполагам е ясно). За изчисляване на обемни работи е необходимо да се създадат три повърхнини, от който едната е сравнителна (compire surface). Тя представлява вертикално сечение на другите две. Създаването на точкови групи е свързано с по-лесното управление на тяхната база и по бързото създаване на обекти свързани с тях - да наистина е по-удачно да се създадат две групи точки за двете повърхнини ("терен" и "проект"). Ако е необходимо ще напиша стъпка по стъпка какво се прави в този случай, но мисля, че няма да има нужда (последното с оглед на предходни мнения).

Относно описателните ключове:
Преди много време се бях задълбал сериозно с Field Book файловете, чрез който се улесняват много нещата по създаване на графическа информация, т.е. те представляват команден език за самоизчертаване на обекти (парцели, сгради, линейни съоръжения, повърхнини и пр.) в програмата. За тяхното създаване е необходимо да имаме апаратура, която да го позволява, имам предвид още при самото заснемане е възможно да си изчертаем всичко, което инъче после трябва да правим в офиса. В тези файлове точките се задават й с описателни ключове (проверете в папка getting started guide *.fbk). Другото , за което биха могли да бъдат полезни е възможността да се създават заявки, чрез които да се изисква информация за точно определени точки, възможно е създаването на точкови групи при заявки по описателни ключове.

Поздрави!

djaba
Мнения: 45
Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 8:38 am

Мнение от djaba »

.
Последно промяна от djaba на Пон Ное 09, 2020 10:59 am, променено общо 2 пъти.

Icer
Мнения: 53
Регистриран на: Сря Ное 26, 2008 6:21 pm

Мнение от Icer »

Не знаех, че в ДЕСПЛАН ООД има хора, които са с иновативно мислене, не мисля, че си инж.С.К. :) ... остава въпроса да разбера кой във вашата фирма е с познанията изложени в горния пост.

Преди време си говорихме с инж.Росен Петров (изпълнителен директор на "СОЛИТЕХ" АД) в контекст на описателните ключове и тогава той ми намекна, че GPS решенията позволяват последователно редуване на определен набор от дескрипций, което е добро решение за заснемане на линейни съоръжения и по-нататъчната обработка и представяне на пространствена и графична информация. Аз също съм правил заснемания (не с GPS) на теренните форми за изкопните работи на една петролна рафинерия, където се опитах да реализирам използването на *.fbk файлове - получава се, но е доста трудоемко за големи обекти, но все си мисля, че е въпрос на практика, която на мен ми липсваше.


Поздрави и съъжалявам за офтопик-а :)

k1k0k0
Мнения: 38
Регистриран на: Пет Фев 22, 2008 11:47 am
Местоположение: Тайна Майна

Мнение от k1k0k0 »

и аз Извън Темата !
Поздравления за вкарването на малко Конструктивни неща в темата!
Явно нещата си зависят от Почивните дни :)

CANCEL
Мнения: 6
Регистриран на: Чет Яну 19, 2012 6:48 pm

Re: Интерполиране на хоризонтали и определяне на обем със Си

Мнение от CANCEL »

Да изтръскаме темата от прахта :)
Някой правил си е реална сметка , колко време се пести от офис работа , за сметка на полската ?
Аз лично не виждам смисъл да се ползва този метод при създаването на кадастрални карти; или пък при заснемането на път , както по-горе бяха дали пример - с двама фигуранти , снимката ще я отупам за нула време и после снимката ще я обработя доста по-бързо от колкото , един човек да върви напред , назад , само по една линия, и да се връща пак за другата линия , че после пък третата , и така нататък.
Лично за мен таз опция е приложима , при заснемането на фасади , където се получават облаци от точки , ама то пък вече си има скенери , така че ... :)

Публикувай отговор